“Ik wil graag weer die gele verf bestellen”
De opmerking in de bovenstaande titel krijgen wij regelmatig te horen van onze klanten. Men gaat er waarschijnlijk vanuit dat alle verven dezelfde zijn en dat alleen de kleur anders is.
Echter niets is minder waar! Voordat een bestaand verfsysteem wordt overgeschilderd, is het belangrijk om te weten welk systeem is aangebracht. Dit is nodig om vast te stellen of de nieuw aan te brengen verf verdraagzaam is met het bestaande verfsysteem en goed hecht. Dit kan problemen zoals onthechting, craquelee etc.voorkomen.
De meest gangbare verfsoorten zijn :
- Alkyd - 1 component, bovenwatertoepassing (lucht drogend)
- Chloorrubber / Vinyl - 1 component, boven -en onderwater toepassing (fysisch drogend)
- Epoxy - 2 componenten, boven -en onderwater toepassing (chemisch drogend)
- Polyurethaan - 2 componenten, bovenwater toepassing (chemisch drogend)
Hoe weet ik welke verf er dan gebruikt is?
Het mooiste is als u een zogeheten ‘verfpaspoort’ bij houdt, een overzicht waar en welke verf u heeft toegepast. In de praktijk wordt dit alleen zelden bijgehouden. Wanneer er geen informatie over het bestaande systeem te achterhalen is, kan men diverse testen uitvoeren.
- Om vast te stellen of men met een Chloorrubber / Vinylsysteem te maken heeft, neem je een doekje of watten, drenkt dit in Xyleen ( Thinner 21-06) en houdt dit ca. 1 minuut op het oppervlak. Wanneer de verf oplost, dan is het een Chloorrubber / Vinyl verf.
- Om vast te stellen of het een Alkyd of een Epoxy betreft, maak je gebruik van afbijtmiddel. Ontstaan er blaren en/of komt de verf los dan is het een Alkyd. Gebeurt er niets, dan is het een Epoxy.
Een Chloorrubber/Vinyl verf is in principe alleen met zichzelf overschilderbaar. Je kunt dus een Chloorrubber/Vinyl systeem wel over Alkyd, Epoxy en Polyurethaan zetten maar niet andersom. Maar het allerbeste is om in het zelfde verfsysteem te blijven.