Waardoor komt het?
Epoxy’s harden meestal uit met een op (poly) amine/amide gebaseerde verharder. Deze verharder zorgt ervoor dat een harde, dichte en chemicaliën bestendige laag wordt gevormd. Na het mengen van de twee componenten start de reactie tussen de epoxy (basis) en amine/amide (verharder). Het gemixte product kan gedurende een bepaalde tijd aangebracht worden. Die tijd wordt potlife genoemd. Na het verstrijken van die tijd is de coating te dik om te verwerken.
Blushing kan ontstaan wanneer tijdens het drogen van de vers aangebrachte epoxylaag, de vochtigheid toeneemt. Ook wanneer er regen op het oppervlak valt, kan er een witte aanslag ontstaan. Dat komt omdat de verharder (aan het natte oppervlak) reageert met vocht in plaats van de moleculen in de epoxy.
Wat te doen bij aanbrengen van volgende laag verf?
Het witte laagje bevindt zich alleen aan de oppervlakte van de coating en heeft zoals gezegd geen invloed op de eigenschappen van de coating, alleen is het niet zo mooi. Een groter probleem doet zich voor wanneer er een volgende verflaag aangebracht moet worden op de wit uitgeslagen coating. De witte aanslag kan de hechting van de volgende laag namelijk sterk beïnvloeden. Om een goede hechting te krijgen moet de witte aanslag verwijderd worden. Dit kan geschieden door:
- De blushing intensief af te wassen met schoonwater en een schoonmaakmiddel.
- De witte laag licht op te schuren met een fijn schuurpapier.
Om te controleren of de witte aanslag is verwijderd, kan men met pH-papier en demiwater een test uitvoeren. Wanneer het pH getal 7 (neutraal) is, kan men er van uitgaan dat de aanslag verwijderd is.
|
Gedurende de winter is de kans op blushing groter dan in de zomer. Dit heeft hoofdzakelijk te maken met de lage temperatuur en de hogere luchtvochtigheid. De droging verloopt hierdoor langzamer.
Ook het type verharder beïnvloedt het ontstaan van blushing. Verharders die een chemische bestendigheid hebben, zijn meer ‘blushgevoelig’ dan die bij atmosferische coatings worden gebruikt.
|
|